Sveriges första kvinnliga läkarePorträtt av medicine doktor Karolina Widerström vid ett skrivb

Karolina Widerström var Sveriges första kvinnliga läkare. En av hennes böcker från 1905 använde jag mig av i mitt manus Nattens oönskade fjärilar. Läs här hur och varför…


Den kvinnliga emancipationenFörfattaren, publicisten och feministen Elin Wägner bredvid en trave pärmarna med insamlade namnlistor för kvinnlig rösträtt.

Ett inlägg om varför ordet feminism är laddat, om feminismens historia, om LKPR, Svenska Hem och hur länge jag funderat på att skriva en bok med föreningen och andelsföreningen som skådeplatser. In och läs!


Pigan – Den kvinnliga slavkraften

SnapseedI  Nattens oönskade fjärilar är en av mina karaktärer till en början piga, likaså har jag en piga i Jaktveckan. Men hur var pigornas livssituation och villkor kring förra sekelskiftet?

Inlägget handlar om pigorna som fungerade som Sveriges slavar. Om Sveriges första wallraffande journalist Ester Blenda Nordström. Om boken ”En piga bland pigor”. Om att jobbstress inte är något modernt påfund.


Kvinnokläder kring 1909

Klädedräkt äldre bilder, sid. 058 , Gråark

Visst tillhör kläder kvinnohistorien, men i det här inlägget hör det faktiskt ihop med den kvinnliga emancipationen. För kläderna var viktiga inom rörelsen för den kvinnliga politiska rösträtten.

I mina manus har därför kvinnokläderna en ”roll”, även fast den ska sitta i droskans baksäte. In och läs hur och varför!


SnapseedSynen på abort

Människor har i alla tider försökt kontrollera barnafödandet genom preventivmedel och abort. Anledningarna har varit många. Ofta har det handlat om det ekonomiska försörjningsmotivet, man har helt enkelt inte haft råd med att få fler barn. Men beslutet till abort har aldrig varit ett lätt beslut att ta. Varken då eller nu.

I det här inlägget tänker jag berätta kort och mycket förenklat om abortens historia. I det förkristna, det kristnade och i det moderna Sverige.