Den här sidan riktar sig till den historieintresserade, för här samlar jag alla inlägg med historisk koppling. Om research eller om en bild som inspirerat mig.


Spanska sjukansnapseed-7

Det är hundra år sedan spanska sjukan drog fram som en tsunami över världen och krävde många många miljoner offer. Vilka dog? Jo, de unga och starka. Men … Så brukar det ju inte vara! Varför blev det så? Det här inlägget hjälper dig att förstå varför.


fullsizerenderVisitkortsporträtt

Visitkortsporträtt var något som var på modet från 1860-talet. Idag är de ett minne blott, men jag har blivit lite av en samlare. Och jag använder dessa bilder för att hitta mina karaktärer. Lär här hur.


Synen på abort

SnapseedMänniskor har i alla tider försökt kontrollera barnafödandet genom preventivmedel och abort. Anledningarna har varit många. Ofta har det handlat om det ekonomiska försörjningsmotivet, man har helt enkelt inte haft råd med att få fler barn. Men beslutet till abort har aldrig varit ett lätt beslut att ta. Varken då eller nu.

I det här inlägget tänker jag berätta kort och mycket förenklat om abortens historia. I det förkristna, det kristnade och i det moderna Sverige.


Kläder kring 1909

Klädedräkt äldre bilder, sid. 058 , Gråark

För mig finns det ett skimmer över den historiska tiden, ett skimmer över historiska romaner. I det här inlägget tänker jag berätta om var jag hittar kunskapen om de kläder som är aktuella för den tiden jag skriver om, om några exempel på kläder samt varför det är viktigt.

Men även om hur och varför ”kvinnliga” kvinnokläder var viktiga bland de kvinnor som arbetade för den kvinnliga politiska rösträtten. (Oj så mycket ”kvinnligt” det blev nu!)


Pigan – Den kvinnliga slavkraften

SnapseedI  Nattens oönskade fjärilar är en av mina karaktärer till en början piga, likaså har jag en piga i Jaktveckan. Men hur var pigornas livssituation och villkor kring förra sekelskiftet?

Inlägget handlar om pigorna som fungerade som Sveriges slavar. Om Sveriges första wallraffande journalist Ester Blenda Nordström. Om boken ”En piga bland pigor”. Om att jobbstress inte är något modernt påfund.


Hallwyllska palatset

SnapseedNär jag besökte Hallwylska palatset för att få lite inredningsinspiration till mina manus, sade guiden saker som fick min hjärna i spinn. Jag var bara tvungen att ändra i mitt manus Nattens oönskade fjärilar även fast det ligger ute på förlagsvända. In och läs vad guiden sa och hur det påverkade manus.


Beridarebansgatan & Norrmalmsregleringen

Beridarebansgatan norrut från Mäster Samuelsgatan.

När jag skrev mitt andra manus Nattens oönskade fjärilar sprang jag på en bild från sekelskiftets Stockholm, den inspirerade mig till en scen. Se här hur, och vilken bild det var.


Signalementskontoret  på Stockholmspolisens detektivavdelning

Retro kriminologi

Kring sekelskiftet fanns det så kallade signalementskontoret i Polishuset på Myntgatan. De arbetade med signalement på brottslingar och började 1906 använda sig av den då nya tekniken fingeravtryck. Läs här vad jag hittade när jag gjorde research till mitt första manus Julmordet i Klara.


Sveriges första kvinnliga läkare

Porträtt av medicine doktor Karolina Widerström vid ett skrivb

Karolina Widerström var Sveriges första kvinnliga läkare och blev det så sent som 1888. Förutom att hon valde att specialisera sig på kvinnomedicin och gynekologi och genom det arbeta för kvinnosaken, var hon aktiv inom LKPR. Läs här om henne och om hur jag använde mig av henne i mitt manus Nattens oönskade fjärilar.


Polishuset på Myntgatan 4 i Gamla Stan

Myntgatan 4, hörnet mot Myntgränd: Gamla Polishuset.

I Gamla Stan, där Kanslihuset nu ligger, låg det gamla polishuset. Det var ett hus som var trångt, dragigt och kallt. Läs mer om huset och även hur det kom sig att jag började skriva historiska deckare.


Besiktningsbyrån på Trädgårdsgatan 3

tra%cc%88dga%cc%8ardsgatan-3

Här låg Besiktningsbyrån fram till 1918, en plats där prostituerade under drygt hundra år tvingades till gynekologiska besiktningar. På den tiden ansåg man att de prostituerade var orsaken till könssjukdomar och blundade för sexköparnas skuld. Den här adressen är en stor del av mitt manus Nattens oönskade fjärilar.


Torgdag i Östersund

o%cc%88stersund-torgdagNär jag gjorde research för mitt manus Jaktveckan som utspelar sig i Östersund hösten 1909, sprang jag på denna bild som fick vara med som en scen i mitt manus.


Intresserad att leta efter egna berättelser?

  • Stockholmskällan – Här finns kartor, fotografier, konstverk, utdrag ur böcker, utdrag ur källor. En riktig guldskatt för en historiker. Stockholmskällan har jag använt mig flitigt av när jag gjort min research för mina historiska deckare.
  • Digitala Stadsmuseet – Här ligger allt digitaliserat material som Stockholms Stadsmuseum har. Den här sidan är mer som ett arkiv, som exempelvis Riksarkivet, medan Stockholmskällan mer är av en hemsida. Här kan man söka via sökord, ämnen eller genom sökträd. Här är exempelvis ur sökträdet för tiden 1900-1909.