Den här sidan riktar sig till alla er skrivintresserade. Här kommer jag att samla mina inlägg om skrivteknik, hur man får idéer, skriver synopsis, redigerar etcetera.


Idéer och brainstorm snapseed

Hur hittar man idéer?
Hur utvecklar man idéerna?
Hur gör man för att börja skriva ett bokmanus?Så skriver du synopsisBarnängens Tekniska Fabriker. Kontorsinteriör med fyra män.

Hur skriver man ett synopsis? Det är en återkommande fråga. Här beskriver jag hur jag gör (med bilder) och jag länkar även vidare till andra sidor som beskriver hur ett synopsis ska skrivas.


Fortsättning – Så skriver du synopsis

Med tiden utvecklas kunskaperna, så också för mig. I det här inlägget (långt ner) beskriver jag hur jag skriver synopsis nuförtiden.


BerättarperspektivPorträtt av Alma Söderhjelm, författare och historiker.

Vilka berättarperspektiv finns det? Och vad är berättarperspektiv?

Här beskriver jag de vanligaste, och har lite lästips om du vill förkovra dig i ämnet samt lästips på författare som använder de olika perspektiven.


Introduktion till Scrivener fullsizerender

11 snabba Scrivener tips!

Här bjuder jag på en introduktion till skrivprogrammet Scrivener, bra för dig som är en aning rädd att testa eller bara är nyfiken och vill veta vad programmet kan göra för dig i ditt skrivande.


De olika karaktärstyperna snapseed

Att skapa karaktärer är inte alltid det lättaste. Här kan du läsa om de olika karaktärstyperna som du kan (bör?) ha med i ditt manus.


Nyckeln till att skapa img_8582
intressanta karaktärer

Här bjuder jag på min enkla sex-stegs-raket mot att skapa intressanta karaktärer som inte stannar vid stereotyper.


Skriva råmanus

SnapseedHur gör jag för att hålla uppe motivationen i skrivandet av råmanus? Vad är skillnad mellan råmanus och manus? Hur kan man arbeta med målbilder för att få ur sig texten? Och hur kan ett synopsis hjälpa dig i allt det här? De här frågorna försöker jag svara på i det här inlägget.


Digitala hjälpmedel i skrivvardagen 

SnapseedHär ger jag mina tips och trix till att använda olika tekniska hjälpmedel, allt från Scrivener och några användartips, till anteckningar i mobilen. Hur tänker jag om det? Och varför duger inte bara Word och en anteckningsbok?

 


Research

SnapseedOm vikten av research, om hur vi aspirerande författare kan göra research, om exempel på min egna research, om historisk research, om nutida research och om att använda research. In och läs!

 


Redigeringens steg

Social verksamhet barnomsorg, sid. 020

Om att redigeringen kräver uthållighet och inte kan göras på måfå. Det krävs en strategi med flera steg. Här presenterar jag ”min” metod på hur jag tar mig igenom redigeringen på effektivast sätt.

 


Krattning i Kungsträdgården vid Karl XII:s Torg

Fortsättning redigering – Första steget

Ibland är det skönt att hålla fast i en Att-göra-lista. Så även för mig. Här har jag gjort en sådan lista för första steget i redigeringen.