Jag skriver historiska deckare som utspelar sig under 1900-talets första decennium.

Nattens oönskade fjärilar – utspelar sig i Stockholm under sensommaren 1909. Reglementeringen och Storstrejken är bakgrundshistorien, och mitt under strejken sker ett mord. Detta är egentligen mitt andra manus, mitt första har troligen blivit ett skrivbordslådemanus.

Jaktveckan – utspelar sig under hösten 1909 i Östersund och skiljer sig från Nattens oönskade fjärilar. Dels miljön då jag frångått mitt historiska Stockholm, men även hur den är upplagd då det är en slutna rummet pusseldeckare. Manuset är fristående, men båda mina huvudpersoner från ”Nattens” återkommer i detta manus, och deras historia följer med dem in i ”Jaktveckan”.

Inte som oss – utspelar sig under hösten 1909 i Stockholm och har sinnessjukhuset Konradsberg som huvudsaklig miljö. Här har jag än en gång testat ett nytt upplägg, med delar istället för ”varannan-kapitel-systemet”. Anledningen är att jag vill komma åt känslan av instängdhet och isolation som sinnessjukhuset gav sina patienter.

Alla mina manus har krävt timmar, veckor och månader av research. För det handlar inte bara om att få småsakerna rätt, varje manus har ett tema. Och för att jag ska kunna fördjupa mig i det och använda det fullt ut, krävs djupdykningar i arkiv, avhandlingar, fotografier, kartor och artiklar. Research ligger mig varmt om hjärtat och är naturligt för mig, då jag är utbildad historiker och njuter av denna del i skrivprocessen.


Men vem tusan är jag då?

Kort sammanfattning: en urstockholmare i Jämtland.

FullSizeRenderHar enligt några släktforskande släktingar på min fars sida, varit stockholmare sedan 1600-talet. Så staden finns i min själ. Att då flytta till Jämtland kanske chockade en och annan, men jag har inte ångrat mig en endaste dag. Staden finns kvar. Den väntar på mig när jag vill besöka den. Den finns i min fantasi. Men, det är inte det moderna Stockholms som finns där. Det är den historiska varianten. Dock går det nog inte att undvika att höra att jag är en stockekare.

ISTJ

Som person är jag nästan löjligt ordningssam och strukturerad, något som jag verkligen har glädje av i skrivandet. När det är något jag brinner för, så blir jag otroligt disciplinerad. Jag är helt enkelt en typisk ISTJ-personlighet.

När jag inte skriver, läser jag gärna. Om jag inte är ute och gräver ännu en ny rabatt i trädgården vill säga … Men då lyssnar jag visserligen på böcker.


Bakgrund?

Efter att jag studerat till journalist arbetade jag några år som medieanalytiker. Men jag var verkligen fel person på fel plats. Där skulle jag inte vara. Sa upp mig och började plugga ännu en gång. Denna gång till historiker på Stockholms universitet, och jag inriktade mig på Rättshistoria.

Efter att livet gjort ytterligare krumsprång stod jag inför det faktum att jag var tvungen att avsluta studierna på Masterprogrammet i Historia. Sagt och gjort, och jag sökte mig ganska snart till Polisen. Där har jag under några år arbetat som civil utredare, med inriktning ungdomar och narkotika.

Men inte heller det var helt rätt. Sedan sommaren 2017 har jag gått in för skrivandet, och jag har blivit lite av en mångkonstnär som är ganska så vanligt här ute på landet.


Inlägg om mitt skrivande

Omtag No. Femhudraelva

Fröken Frimans krig … Igen

Omskrivning av Julmordet i Klara

Nattens oönskade fjärilar  – Ny omskrivning klar

Avslut och nystart

Smärtsamt tema i ”Inte som oss”

Att komma av sig

Känsla i förvandling


Mina andra sociala medier

 • Instagram – carola.holtan.segerlund
  Mitt författarkonto som uppdateras var och varannan dag. Följ mig där!
 • Pinterest – carolasegerlund
  På Pinterest har jag tre anslagstavlor som heter som mina tre manus, där jag samlar bilder som inspirerar mig i mitt skrivande. Titta in där, för att få ett kikhål in i min fantasi.
 • Gratis stadsvandring
  När jag 2010 läste Museivetenskap på Stockholms Universitet, gjorde jag min praktik på Stockholms Stadsmuseum. Jag var med och byggde Stockholmsutställningen som stod fram till att museet stängdes för stadsvandringombyggnad, och så gjorde jag även en stadsvandring som ligger som pdf på deras hemsida. Den är gjord för att man ska gå själv, slippa betala för guide eller anpassa sig till vissa tider. Gå när du vill, bestäm själv. Historia upplevs starkast på plats.
  Stadsvandring – på egen hand genom Gamla Stan